Jønni er ein reser på kjøkkenet og er glad i å lage kvalitetsmat, mest mogleg frå botnen av.
Fyrste oppskrifta han deler er “Jønnikaker”; Verdens beste kjøttkaker!
Ingredienser til 4 personar:
Kjøttkaker:
- 400 g kjøttdeig av okse
- 400 g kjøttdeig av svin
- 2 eggeplommer
- 0,5 ts rive muskattnøtt
- 1 gul løk
- 2 ss yoghurt naturell
- Salt og pepper
- 1 ss olivenolje til steiking
- 1 ss smør til steiking
Saus:
- 0,5 L oksekraft
- 2 ss smør
- 1-2 ss kveitemjøl
- 2 fed kvitløk
- Eit par dråpar sukkerkulør
- 1 dl vatn
Slik gjer du:
Ha kjøttdeigane i ein bolle. Pisk eggeplommene sammen og finhakk løken. Ha dette i kjøttdeigen. Tilsett så yoghurt, muskatnøtt og salt og pepper. Bruk ei sleiv og bland det til ein jevn deig.
Ta ei spiseskei i ein kopp med lunka vatn og form ei og ei kjøttkake. Ca 6 cm diameter. Form med lett hand så dei ikkje vert for kompakte. Sett til side ca 30 min.
Kok opp krafta.
Steik kjøttkakene på litt over middels varme i smør og olivenolje. Denne blandinga gjer at smøret ikkje brenner seg så lett. Legg så kjøttkakene i den oppkokte krafta. Skru ned varmen og la putre. Ikkje helle ut skyen frå steikepanna!
Hakk opp kvitløken og ha denne i steikepanna – forsiktig så den ikkje svir seg. Ha i 1 dl vatn og kok ut av steikepanna. Dette gir masse smak! Hell så dette over i krafta med kjøttkakene. La det putre i ca 30 min – skal ikkje koke!
Ta kjøttkakene ut av krafta og legg dei til side på eit fat. Finn ei ny panne og smelt/brun smøret. Ha i mjøl og rør saman ei jamring med visp. K lumpefritt! Hell i krafta medan du rører. Kok opp for å bli kvitt mjølsmaken og ha i eit par dråper sukkerkulør til du syns sausen får riktig farge. Ha kjøttkakene tilbake i sausen og gi dei tid til å bli varme i sausen.
Server med det du vil! Jønni serverer med potet, gulrot og tyttebær.