Luciadagen er koselig. Mørkt ute, julelys i i nabolaget, den fine Luciasongen og Lussekattane! Alltid svak for god gjærbakst!
Ingredienser til 20 lussekattar:
- 5 dl H-mjølk
- 150 g smør
- 50 g søtgjær
- 1 g safran (evt. 1/2 ts gurkemeie)
- 150 g sukker
- ½ ts salt
- 2 ts kardemomme
- Omlag 13 dl kveitemjøl
Pensling og pynt:
- 1 vispa egg
- Ca 1 dl rosiner
Slik gjer du:
Smelt smør og tilsett mjølk. Ha i safran og lat stå. Smuldra gjæren i ein bolle og rør ut i litt av den lunkne melkeblandingen. Bland i resten av væska.
Rør i mjøl, kardemomme, salt og sukker. Kna godt, ca 10 min i kjøkkenmaskin.
La deigen heve tildekka på ein lun stad til den er dobbel størrelse. Dette tek omlag 30-45 min.
Kna deigen godt. Strø mjøl på bordet, del deigen i 20 bitar og trill dei til lange fingertjukke pølser. Form ulike lussekattar og legg dei på ei steikeplate med bakepapir. Form dei som du vil. Tradisjonelt sett med fine snurrar i ulike utgåver.
La dei heva att under eit kjøkkenhandkle eller plast i 15-20 min.
Sett steikeomnen på 250 °C.
Pensla lussekattane med egg og pynt med rosiner i snurrane.
Steik midt i ovnen i 5 – 8 minutter til de blir gylne. La dei avkjølast litt på rist før servering.
Skal du fryse dei ned legg du dei rett i frysen når dei er avkjølte. Tin i kjøleskap eller på kjøkkendisken og varm dei opp ved 175 ℃ i ein 3-4 minutter. Smakar nett som ferske att!
Vil du “turn it up a notch” kan du teste ut fantastiske Zeinas Safransboller med vaniljekrem eller Lussekattane med pepperkakefyll. Holy Moly! Ho har også mange andre spanande og gode oppskrifter!