Middag verdens beste

Gyros med kylling!

Juicy gresk gatemat!

Den 1. september var det faktisk Gyrosdagen! Heldigvis er det lov å ete gyros når det måtte passe deg. Tradisjonelt vert gyros servert med tynnskåre svin, lam eller okse som blir grilla lag på lag på roterende spidd. Serverast i lefse med tomat, rødløk, tzatsiki og gjerne pommes frites. Vi har hive ut pommes frites og hive inn ruccula i denne oppskrifta.

Ingredienser:

  • 3 tomater
  • 1 rødløk
  • ruccula (eller annan salat)
  • Olivenolje og smør til steiking

Lefse ca 6 stk:

  • 1,5 dl lunka vatn
  • 1,5 ts bakepulver
  • 2 ss dl olivenolje
  • 75 g gresk yoghurt, tjukk type
  • 350 g kveitemjøl
  • 1 ts salt

Kjøtt:

  • 3 kyllingfiletar
  • 1 ts spisskummen
  • 2 ts kayennepepper
  • 1 ss paprikapulver
  • 1 ts salt
  • 1 ss grovmalt pepper
  • 4 fed kvitløk
  • Ein neve frisk oregano

Tzatziki:

  • 0,5 agurk
  • 2 dl yoghurt
  • 2-3 fed kvitløk
  • mynte
  • 1 ss olivenolje (valfritt)

Slik gjer du:

  • Mariner kjøttet:
    • Start med skjære opp kjøttet i passelige strimler.
    • Bland krydderet godt inn i kjøttet. Det marinerte kjøttet kan godt stå i ein times tid – gjerne lengre.
  • Tzatziki :
    • Finhakk kvitløk og mynte og bland i yoghurten.
    • Rasp agurken. Vi har “juksa litt” her ved å skrape bort frøa i midten av agurken før vi raspa. Ein kan og raspe agurken som den er, men ein må då å sile godt av i eit kjøkkenhandkle før ein blandar den i yoghurten.
    • Rør til slutt inn litt olivenolje om du vil.
  • Lefse:
    • Bland alle ingredienser saman til ein jamn deig, bruk godt med mjøl under deigen og godt med mjøl når du flater ut emnene.
    • Steik i tørr teflonpanne eller på takke til lefsene er gylne på begge sider.
    • Legg lefsene i ein stabel under eit kjøkkenhåndkle så dei held seg mjuke.
  • Steik kjøttet i olivenolje og litt smør.
  • Skjær opp rødløk og tomater i skiver.
  • Ha alt i lefsa og server! Nam!

Kanskje vil du lage deg ein frappé til dessert?

Fleire greskinspirerte rettar finn du HER.

Du vil kanskje også like...