Recipe for Kvaefjordkake in English below.
Norges nasjonalkake?
Denne kaka brukte å vera fast innslag på kakebordet i konfirmasjon, runde dagar og på 17.mai og fekk tilnamnet “Verdens Beste”. Den vart til og med kåra til Norges nasjonalkake av NRK Nitimen sine lyttarar i 2002.
Det later til at Kvæfjordkaka har havna litt i skuggen etter at pavlova tok over som den ultimate 17.mai-kaka.
Med 90-tallet på full guffe overalt syns vi denne kan få seg ein renessanse også. Kaka er like god og overraskande enkel å lage!
Ingredienser:
Kakebunn
- 150 g smør
- 125 g sukker
- 150 g kveitemjøl
- 1 ts bakepulver
- 5 eggeplommer
- 5 ss mjølk
Marengs
- 5 eggekviter
- 180 g sukker
- 100 g hakka mandlar
Kremfyll
- 5 dl vaniljekrem
- 2 dl fløte
- 2 ts vaniljesukker
Slik gjer du:
- Sett ovnen på 175*. Mi erfaring er at det er best å bruke over- og undervarme, ikkje vifteovn.
- Rør smør og sukker til det er kvitt.
- Skill eggkviter fra eggeplommer. Ver påpasseleg med at det ikke blir noko plomme i eggkvita!
- Ha i kveitemjøl, bakepulver, eggeplommer og mjølk.
- Dekk langpanna med bakepapir og smør ut deigen på den.
- Ha i eggekvitene i ein heilt rein bolle og visp dei til halvstiv konsistens. Ha deretter i litt og litt sukker medan du visper til det blir heilt stivt.
- Fordel det så denne massen over deigen og dryss dei hakka mandlane på toppen.
- Steik kaken midt i ovnen i 25-30 minutter.
- Avkjøl
- Når kaka er kald lagar du fyllet. Vips kremen med vaniljesukker og ha i vaniljekremen. Bland det godt i hop med miksmaster.
- Del kaka i to. Legg eine delen med marengsen ned på kakefatet ha på kremfyllet. Ha så oppå neste del med marengsen og mandlene opp.
- Server!
As some have searched for this recipe in English we have translated it:
“The Worlds Best Cake” – Kvaefjord Cake
Norways National Cake!
Ingredients:
- 150 g butter
- 125 g white sugar
- 150 g wheat flour
- 1 tsps baking powder
- 5 egg yolks
- 5 tbs milk
Meringue
- 5 egg whites
- 180 g sugar
- 100 g sliced almonds
Cream filling
- 5 dl vanilla cream (recipe here if you can’t find it in your store)
- 2 dl cream (kremfløte 38% fat)
- 2 tsps vanilla flavored sugar
- Heat oven to 175C – in my experience it is best to use over and under heat and not the fan.
- Use a mixmaster (or do it by hand and make it todays workout) to cream the butter and sugar till it turns white.
- Separate the egg yolks from the egg white. Be really careful that there is no residue of yolk in the egg white .
- Put the wheat flour, baking powder, egg yolks and milk in the bowl.
- Cover the roasting plate (ca 46×37 cm) with baking paper and spread the dough on to it.
- Put the egg whites in a well cleansed medium bowl, if there is any residue of fat in the bowl the egg whites will not foam up. Beat the egg whites fluffy with a mixmaster and add sugar bit by bit while you stir till it is stiff. Spread this over the dough on the baking plate.
- Cover it with the sliced almonds.
- Bake for 25 – 30 minutes. And then leave it on the counter to cool down.
- When the cake is cold you can make the cream filling. Whip the cream with the vanilla flavored sugar. Mix all of the ingredients well together.
- Cut the cake in two equal pieces. Put one half with the meringue down on the serving plate. Spread the cream filling on to it. Take the second half on top of the bottom half and cream and place it with the meringue up.
- Ready to be served! Enjoy!