Vi er så heldige å ha fått ei nydeleg og varmande oppskrift på minestronesuppe frå vår kjære niese Laura! Nyt både lesinga og suppa!
For bare 10 små år siden — da jeg fremdeles sprang rundt i et varmt restaurantkjøkken med brent tommel og store ambisjoner — ble jeg introdusert for denne suppen. Og nei, det var ikke bare *en suppe*. Det var et italiensk kjærlighetsbrev i en gryte. En ekte «aha-opplevelse» med ekstra parmesan.
Suppen kom fra sjefens kone, en fryktløs kvinne fra Calabria, helt sør i Italia. Denne suppen kan du gjerne tenke på som Italias versjon av lapskaus eller betasuppe – Ta det du har – men med langt mer *mamma mia*.
Dette er minestronesuppe. Eller, som jeg liker å kalle den: «Operasjon Rydd Kjøleskapet». Har du noen sletne gulrøtter, halvdøde selleristenger eller rester av kålrabi fra jul? Ikke kast det – gi det nytt liv i denne magiske gryten. (Og ja, kålrabi i minestronesuppen? Det funker som bare det!)
Hele poenget med denne suppen er: Bruk det du har. Vær litt løs i snippen. Ikke heng deg opp i nøyaktige mål og ingredienslister. Bruk sansene. Lukt, smak, føl deg frem – det er matlaging, ikke rakettforskning. Som Timon og Pumba ville sagt: Hakuna Matata!
Men okei, *noe* må vi forholde oss til. Det finnes noen hellige ingredienser du ikke bør kødde med:
– Hakkede tomater
– En raus(!!) skvett god olivenolje
– Tomatpuré
– Buljong
– Salvie (kan dyrkes i hagen eller kjøpes som te eller krydder i mange internasjonale butikker)
– Og så klart, litt salt
Alt annet er fritt vilt, mener jeg. Har du squash og bønner? Digg. Hvis ikke – hvem bryr seg? Har du lyst på kjøtt? Sleng i litt chorizo (ja, jeg vet det ikke er italiensk, men smaksløkene dine bryr seg ikke). Nduja eller pancetta er også knallgodt oppi. Rød fisk som laks eller ørret? Også dødsgodt.
Men vet du hva? Selv uten kjøtt, så er denne suppen fantastisk. Den er smakfull, mettende, og den gir deg en unnskyldning til å bruke det rare du har i grønnsaksskuffen.
Lykke til!



🥄 Italiensk minestronesuppe 🍲🇮🇹
(Gir ca. 6–8 porsjoner)
🛒 Du trenger:
- 4-6 selleristenger eller 1 squash
- Ca 4 gulrøtter
- 4–5 poteter med skall (rustikt og næringsrikt)
- 1-2 løk (for sjelens skyld)
- 4–10 hvitløksfedd
- Salvie – smak deg frem, start rolig
- 2 spiseskjeer salt her og må du smake det til
- Pepper, etter smak
- Vann – nok til å dekke grønnsakene
- 1 spiseskje buljong (eller en terning – fusking tillatt)
- 1 god spiseskje tomatpuré (eller ketchup i nøden)
- Servering:
- Olivenolje
- Parmesan
- Grytepasta (jeg bruker spagetti fordi det er min favoritt-pasta)
🔪 Forarbeid (ca. 20–30 min):
Skrell, vask og kutt grønnsakene i passende biter. Tenk: passe store til å havne på en skje, men små nok til å koke ferdig i tide før sulten tar overhånd.
👩🍳 Fremgangsmåte:
- Olivenoljen
Finn frem en stor gryte, gjerne jerngryte. Hell i en god slump olivenolje (ikke vær beskjeden – olivenolje fra Edia bruker jeg trofast for den er best!).
Fres løken og hvitløksfeddene på middels til høy varme i ca. 5 minutter, til det dufter så godt at naboen banker på døren. - Grønnsaksparty
Sleng oppi resten av grønnsakene. La de kose seg litt i gryten i 5–10 minutter før du hiver oppi de hakkede tomatene og vannet som dekker grønnsakene. - Smakstilsetninger
Rør inn:- 1 spiseskje buljongpulver eller 1 buljongterning
- 1 god spiseskje tomatpuré (eller ketchup – vi later som det er hemmelig)
- Ca. 500 ml ekstra vann (bruk dette til å skylle tomatboksene også – smart OG miljøvennlig)
- Urtesjov og krydring
Tilsett salvie og salt (start med 2 spiseskjeer, men smak deg frem), pluss pepper etter preferanse. - La det småputre
Når alt har kommet opp i gryten og det koker, så setter på lokk og reduserer varmen. La suppen småputre til grønnsakene er møre eller i 1–3 timer, alt etter hvor god tid (og tålmodighet) du har. Jeg lager ofte suppen dagen før, for den er enda bedre dagen etter! Dette gjør den også perfekt som festmat!
🍞 Serveringstips:
- Server med god pasta (hjemmelaget eller kjøpt)
- Dryss over god olivenolje og parmesan hvis du føler deg ekstra fancy.
- Et glass rødvin gjør ikke vondt å ha til ved siden av
Bon appétit – eller som italienerne sier:
Buon appetito!
Og husk: Suppe smaker alltid bedre dagen etter, så lag gjerne dobbel porsjon 😄



Den skal straks prøvast!
Så kjekt! Perfekt for ruskevêrsdagane i haust!